Karlsdals Gård
  info@karlsdalsgard.com 

HISTORIA

Den stadsnära lantidyllen Karlsdals Gård har förvaltats av Familjen Nordqvist i generationer. Många örebroare har högt hållna barndomsminnen härifrån. Hästar har alltid funnits med som det bultande hjärtat i verksamheten.

1930-1950

Med början 1930 och under -40 och -50 talet föddes remonthästar till armén upp på gården. Därefter övergick aveln av Svenska Halvblodshästar mer till uppfödning av sporthästar.

1960-1990

Under 25 år var Karlsdals Gård hingststation åt det då statliga Flyinge. Hingstar som Herkules, Utrillo, Dragon och Trofé är några namn i den långa raden som är värda att nämnas. Än idag lever flera ston ur de gamla fina stammarna kvar på gården. Stig Nordqvist, Henriks pappa, var bland de första att ta in hundar av rasen Border Collie från Storbritannien till Sverige. Hundarna föddes upp på Karlsdal och de som inte såldes vidare arbetade som vallhundar på gården. 1200 tackor och lamm kunde ses betande på det gamla flygfältet där Ladugårdsängen finns idag. Mellan år 1968-1971 annordnades SM i fårvallning på Karlsdals Gård där Stig Nordqvist vann med hanhunden Laddie 1968 på hemmaplan. Under 70-talet och fram till 90-talet var Karlsdals Gård en öppen lantgård med diverse djur. Men den stora fårbesättningen började minska. Utöver halvblodsuppfödning och uppfödning av Border Collie hundar ägnade man sig åt lantbruket. Som privatperson kunde man hyra en häst och ge sig ut själv och det fanns ponnyridning för de minsta.

1990-nutid

Marie och Henrik Nordqvist tar över gården efter Stig och Kerstin. Under några år runt 2000 fanns ett ridtält att rida i under den mörka årstiden. Ridtältet ersattes emellertid av ett ridhus. Det efterlängtade ridhuset stod klart 2007 och byggdes på ofri grund där vi finns idag. 2017 flyttar hela verksamheten till den nybyggda anläggningen vid Rosängen. Om än med en gnutta vemod så lämnas det gamla gårdcentrumet med tillförsikt om en utvecklande framtid. 2019 rivs byggnaderna till det som tidigare var Karlsdals Gård.