Karlsdals Gård
  info@karlsdalsgard.com 

ANOR

Valacken som fullföljde en olympisk hoppning

Valör föddes 1951 i Sverige och föddes upp av Stig Nordqvist på Karlsdals Gård. Valör var placerad i svår hoppning. Valör var en av sin tids främsta tävlingshästar i hoppning bl.a. OS-deltagare i Rom med Anders Gernandt som ryttare.

  Stofamilj:

 • Flerona-familjen (26), generation 7 (SWB)
 • Stamm 1100, generation 12 (Hann Schridde)
  Hingstlinje:

 • Darley Arabian, generation 20 (FLB)
 • Stamm 1100, generation 12 (Hann Schridde)
 • Humanist, generation 3 (SWB)

Valör var en bred, lång och stark häst. Han var stark i psyket redan som föl och svår att rida in. Efter att han sålts från Karlsdals Gård togs Valör om hand och tränades av Gustaf Nublaeus.

Swedish Warmblood (SWB) delar årligen ut en rad prestigefyllda vandringspriser varav Valörpokalen, uppkallad efter Valör, är en av dessa. Pokalen skänktes 1982 av Stig Norqkvist, för att överlämnas som ett vandringspris till uppfödaren av årets bästa svenskfödda tävlingshäst i hoppning.

Bilden ovan visar då Christer Roswall och Valör hoppar över en 2,14m hög mur vid Dublin Horse Show 1961.

Hästen från Karlsdal som gick och blev polis

Jairus, efter Flyinge Trofé och undan Agrippa föddes på gården 1993. 1997 såldes han till polisrytteriet i Stockholm. Det året skulle alla polishästar ha ett arbetsnamn som började på bokstaven P. Jairus döps då om till Pistage.

Det ställs speciella krav på de hästar som arbetar hos polisen, bland annat att hästen

 • är stark, hållbar och har ett stabilt psyke
 • är modig
 • orkar bära olika ryttare med polisens utrustning
 • klarar olika underlag, till exempel att gå på asfalt i flera timmar
 • har bra hovkvalitet

Hästarna ska också klara av sådant som hästar normalt är rädda för, till exempel folkmassor, trafik, fladdrande föremål och att arbeta ensam. Hästarna måste ha förtroende för ryttaren och inte backa utan fortsätta framåt om ryttaren vill det.

Efter ett antal års tjänstgöring på Stockholms gator ådrog Pistage sig en skada i hagen och fick då komma tillbaka till Karlsdal för en lugnare tillvaro.

Svårklasshästen i dressyr

Henrik och Marie är stolta uppfödare till Barbie Girl som har haft en framgångsrik dressyrkarriär. Hon såldes som 3-åring till Lisa och Jonas Pettersson i Skara. Barbie vann kvalitetstävlan som 4-åring med 8,8,9 på gångarter. Tillsammans med Jonas har hon bland annat vinster i Prix St George och Intermediarie. De har även startat Grand Prix.

Flyinge Trofé var Barbie Girls far och han spenderade flera betäckningssäsonger hos oss. Barbie Girls mor Agrippa har skänkt oss flera avkommor med fantastiskt temperament, utstrålning och god ridbarhet. Däribland en helbror nämligen polishästen Pistage (född Jairus).

Barbie